,,Na de verliezen in de afgelopen dagen laten de beurzen een voorzichtig herstel zien. De markten blijven echter nerveus. De AEX kan zo naar de 330 punten terugvallen of naar de 350 punten klimmen, al is de kans op dat laatste wat kleiner. Er is weinig vertrouwen in de aandelenmarkten en in de banken. Velen laten de beurs daardoor links liggen. Een aandeel als Shell is echter goedkoop en kun je bijna als een obligatie zien“, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 341,44 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 519,20 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,4 tot 0,7 procent hoger.

Stijgers

ASML zette de stijging voort en was met een winst van 4,6 procent opnieuw de grootste stijger in de AEX. De chipmachinemaker, die woensdag beter dan verwachte resultaten bekendmaakte, profiteerde van een adviesverhoging door Deutsche Bank.

AkzoNobel was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van bijna 4 procent. De verfspecialist heeft in de eerste maanden van dit jaar veel last gehad van de economische malaise in Europa. Volgens financieel topman Keith Nichols blijft de economische omgeving uitdagend en wordt er geen spoedige verbetering verwacht.

MidKap

In de MidKap steeg Nutreco 1,5 procent en herstelde daarmee van een eerder koersverlies. De resultaten die Nutreco donderdag naar buiten bracht, liggen iets lager dan verwacht, vindt analist Maarten Bakker van ABN Amro. Met name de volumes en de outlook die het visvoederbedrijf gaf vallen iets tegen.

Nestlé zakte in Zürich 0,7 procent. 's Werelds grootste voedingsconcern boekte in het eerste kwartaal op eigen kracht een omzetstijging van ruim 4 procent. Het is wel de langzaamste eerstekwartaalgroei sinds 2009 en analisten hadden op een hogere omzet gerekend.

Carrefour

In Parijs won Carrefour 0,1 procent. De Franse supermarktketen heeft in het eerste kwartaal last gehad van verslechterde marktomstandigheden in Europa, met name in thuisland Frankrijk, Spanje en Italië. Analisten hielden echter al rekening met dalende verkopen.

De euro was 1,3060 dollar waard, tegen 1,3050 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 87,53 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 98,79 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl